«Μνήμη και Παράδοση» – «Μελετήματα Ιστορικά και Λαογραφικα περιοχής Πλωμαριου»

Πρόλογος

Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα χάσμα, ένα κενό από την ιστορία των χωριών της επαρχίας Πλωμαρίου. Μία αποσύνδεση του «χτες» από το «σήμερα». Ελάχιστες οι γνώσεις μας γύρω από την ιστορία και ακόμη πιο λίγα τα στοιχεία που έχουν διασωθεί. Η έλλειψη κάποιοας ιστορικής μελέτης ή έστω κάποιων απλών γραπτών μαρτυριών παλαιοτέρων εποχών βαθαίνει το χάσμα και δυσκολεύει το έργο του σημερινού μελετητή. Θ’ αποτελούσε αδικαιολόγητη παράλειψη και ασυγχώρητη ανευθυνότητα, αν στο σημείο αυτό και από τις στήλες της επιστημονικής, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, αυτής της έκδοσης δεν αναφερότανε οι αξιέπαινες και αξιόλογες αναμφισβήτητα εργασίες του κ. Δημ. Παπάζογλου και η βραβευμένη από την Ακαδημία του κ. Γ. Γιαννουλέλλη.

Ο Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος» έχοντας μπροστά του τη διαμορφωμένη αυτή κατάσταση, έθεσε κατά την ιδρυσή του σαν ένα από τους βασικούς, τους πρωταρχικής σημασίας καταστατικούς του σκοπούς και στόχους την αναζήτηση, ανεύρεση, ταξινόμηση και καταγραφή (για μελλοντική αξιολόγηση και αξιοποίηση τους) κάθε στοιχείου με την ιστορία, τη γλώσσα, την πνευματική ζωή, την πολιτιστική κίνηση, την καλλιτεχνική δημιουργία, την πολιτική κατάσταση, την οικονομική δραστηριότητα, τα ήθη και έθιμα των κατοίκων των χωριών της περιοχής Πλωμαρίου, τα οποία το πέρασμα του χρόνου δεν κατάφερε να αλλοιώσει να καταστρέψει ή να εξαλείψει. Ο στόχος μαλιστα αυτός υπήρξε ένας από τους βασικούς παράγοντες που ώθησαν το ΔΣ να αποφασίζει την έκδοση του περιοδικού «Πλωμαριτικοί Αντίλαλοι», οι σελίδες του οποίου αποτελούν ενα πραγματικό θησαυροφυλάκιο ιστορικού και λαογραφικού πλούτου.

Όμως ο Σύνδεσμος δεν αρκέστηκε μόνο στον παραπάνω στόχο, δεν επαναπαύτηκε στην έκδοση του περιοδικού του. Θέλοντας να παρουσιάσει πιο θετικό έργο γυρω απο την ιστορία της περιοχής του Πλωμαρίου και να γεφυρώσει, όσο φυσικά γίνεται το χάσμα που υπάρχει αποφάσισε το ξεκίνημα μιας καινούργιας έκδοσης, τον πρώτο τόμο της οποίας ορισμένα στοιχεία σας παρουσιάζουμε.

Για την έκδοση του πρώτου αυτού τόμου Πλωμαρίτες επιστήμονες ερευνητές και φίλοι του Πλωμαρίου, όπως οι κ.κ. Μαρία Αναγνωστοπούλου, Παντελής Αργύρης, Λίλλιαν Αχειλαρά, Γιώργος Γιανουλέλλης, Κώστας Καβαρνός, Παναγιώτης Καλδής, Τάκης Παπουτσάνης (Δ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΕΒΕ), Αριστείδης Στεργέλλης και Γιάννης Μουτζόυρης είχαν την ευγενή καλωσύνη να συνεργαστούν και να παρουσιάσουν από τις στήλες του επιστημονικού αυτού τόμου αξιολογότατες πρωτότυπες επιστημονικά καταρτισμένες και απόλυτα τεκμηριωμένες εργασίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ζωής και της δραστηριότητας των κατοίκων της περιοχής Πλωμαρίου σε περασμένες εποχές.

Αποσπάσματα απο τον προλογο του 1ου Τομου – Ρήγας Ν. Αντωνάκος

«Κάτι που δεν είχαμε»

Εννιά άνθρωποι που τους συνδέει η αγάπη στο Πλωμάρι και στα γράμματα, ο καθένας από το πνευματικό πόστο του, με τα μέσα που διαθέτει από την πνευματική περιουσία του και τα ενδιαφέροντα του, ζωντανεύουν στον τόμο αυτό με επιστημονικό τρόπο την αδυνατισμένη μνήμη για το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν του τόπου μας, που δεν είναι απο τους πιο αρχαίους της Μυτιλήνης έχει όμως τη μεγάλη εθνική δόξα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε κατα την απελευθέρωση του νησιου από τον τουρκικο ζυγό.

Εμείς που οι επιλογές που ακολουθήσαμε στη ζωή μας – καλές ή κακές άλλο ζήτημα – μας αναγκάζουν να ζούμε μακρια από την γενέθλια γη, σκεφτήκαμε ότι κάτι πρέπει να της προσφέρουμε σε ανταπόδοση όσων εκείνη μας χάρισε. Μέσα στα πλάισια της πολιτιστικής δραστηριότητας του Συνδέσμου μας μια μικρή ομάδα 4-5 ατόμων πριν δύο χρόνια σκέφτηκε οτι θα έπρεπε να φροντίσει ώστε οι νέοι λόγιοι κα επιστήμονες του Πλωμαρίου – και είναι πάρα πολλοί – να αναλάβουν μια συστηματική καταγραφή των πηγών της τοπικής ιστορίας και των στοιχείων του λαικού πολιτισμού που επιβιώνουν, για να φτάσουμε σε κάποια σύνθεση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας, που δεν την κατέχουμε. Δοκιμάσαμε από τις στήλες του περιοδικού του Συνδέσμου να παρακινήσουμε προς το σκοπό αυτό και να υποκινήσουμε το σχετικό ζήλο. Είχαμε και τη συμπαράσταση στο εγχείρημα μας των κ.κ Ι. Μουτζόυρη και Τ. Παπουτσάνη, απο τους οποίους ο δεύτερος ανέλαβε επι πλέον και να βοηθήσει οικονομικά στην πραγματοποίηση της προσπάθειας. Κατόπιν αποφασίσαμε οι ίδιοι να εκφράσουμε και να καλλιεργήσουμε αυτό που επιδιώκαμε και που κάθε πολιτισμένος τόπος χρειάζεται, για να κρατά την πνευματική συνοχή του και το δεσμό με το ιστορικό παρελθόν του, ιδιαίτερα σήμερα, που άρχισε και γι ατην ιδιαίτερη πατρίδα μας η περιπέτεια της τουριστικής αλλοτρίωσης με τις γνωστές συνεπειες…

Η μικρή αρχικά ομάδα δέχθηκε την συμβολή ενός ευρύτερου αριθμού μελετητών, που με προθυμία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, ιδιαίτερα χάρη στις παρακινήσεις και την δραστηριοποίηση του βετεράνου των γραμμάτων μας και δοκιμασμένου ερευνητή της τοπικής ιστορίας κ. Ι. Μουτζούρη.

Οι μελέτες αναφέρονται στην εποχή της Τουρκοκρατίας και την νεότερη εποχή εκτός από μία που έχει αρχαιολογικό θέμα. Από τις υπόλοιπες, δύο έχουν ιστορικό-δημογραφικό χαρακτήρα (Ι. Μουτζούρη, Π. Καλδή) δύο (Π. Αργύρη, Κ. Καβαρνού) παρουσιάζουν πνευματικές φυσιογνωμίες του παλιού Πλωμαρίου και δύο ασχολούνται ,με θέματα της λαογραφίας (Μ. Αναγνωστοπούλου, Γ. Γιαννουλέλλη). Υπάρχει και θέμα ιοκονομικής ιστορίας (Τ. Παπαουτσάνης) και τέλος η δική μου έχει αρχειακό θέμα. Αποσπάσματα απο πρόλογο – Αρ. Π. Στεργέλλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *